25 éves az MVISZ - IT a gyárkapun innen és túl

Quattrosoft 2022.05.05

A magyarországi vezető informatikusok szövetsége alapításának 25. évfordulóját egy egész napos konferenciával és gálavacsorával ünnepelte.

A konferencia egyik kerekasztal beszélgetésén a Quattrosodft-tól Tresch András vett részt, ahol Alföldi Ferenccel (Magyar Bankholding, Advisor of the executive management) és Gazdag Ferenccel (MVM Digitálizációs Transzformáció Központ vezető) beszélgettek.

A világ tanácsadó cégei folyamatosan azon fáradoznak, hogy kiderítsék, hogy mi a titka a digitális átalakulást célzó erőfeszítéseknek, fejlesztéseknek, projekteknek a sikerének. Vannak kutatások, amelyek a sikeresen teljesített digitális átalakulási projekteknek az arányát 30 százalék körülire becsüli/méri, és nem ritka az olyan tanulmány, amely egyszámjegyű százalékra, 5-8 százalékra teszi a sikeresen befejezett ilyen projektek arányát.

Ebben a kerekasztal-beszélgetésben azt keressük, hogy a transzformáció sikeresége milyen  parancsolatok betartásával garantálható.

  1. Felkészülés: mikor mondható, hogy egy vállalat/intézmény felkészült az átalakulásra? És mi az informatikai vezetők házifeladata, amelyet ilyenkor mindenképpen el kell végezniük?
  2. Ki vezesse a transzformációt? Az üzlet vagy az IT? A digitális átalakulásért felelős vezető, ha van ilyen? És ha nincs ilyen? Mi a CEO feladata ilyenkor?
  3. A transzformáció is pénzbe kerül. Mi mindenre kell költeni – mi mindenre kell költséget allokálni – a transzformáció budgetjének megtervezésekor?
  4. Hogyan értelmezhető a ROI a transzformáció kontextusában?
  5. Mik lehetnek a transzformáció parancsolatai, amelyeket betartva a siker garantálható?